Zoeken
  • Shirean Sassen

Trap renovatie - DIY – Tips & Tricks

Bijgewerkt: jan 7

Vorig jaar zijn wij verhuisd van een appartement naar ’n eengezinswoning, heerlijk! Zóveel ruimte ineens. Natuurlijk zijn er altijd wat minpunten aan een woning, zo ook onze trap of beter gezegd: Onze hele hal, trap naar boven en de overloop was verschrikkelijk, ha ha...


De muren waren bekleed met een verouderd behang en de trapbekleding had een spuuglelijke aubergine kleur waar een onsmakelijke geur vanaf kwam, nou ben ik sowieso geen voorstander van trapbekleding. Laten we even eerlijk zijn, het kan dan misschien geluiddempend en zacht zijn aan je voeten, maar in 2020 kan dit toch écht niet meer. Daarnaast is het ook ontzettend onhygiënisch tenzij je bereid bent het jaarlijks te laten reinigen. Nou we hadden de sleutels nog geen week of de hele hal en trap was gestript. Het behang was eraf getrokken, de muren waren kaal, de trap zag er nog erger uit zonder vloerbedekking, misschien wel een beetje té snel geoordeeld… Heb je er ooit ‘ns bij stil gestaan wat je onder een trapbekleding kunt vinden? Ik op dat moment iniedergeval niet.


Soms denk ik niet na bij de consequenties van m’n daden en wil ik persé mijn zin doordrijven, dit was ook zo’n gevalletje. Gelukkig lijd ik er alleen zelf onder (Oh ja en mijn partner:)....) Niet wetende dat er 10.000 nietjes in mijn trap zouden zitten die ik één voor één uit moest trekken, en de trap ook nog eens onder een laag lijmresten zat. Je zou zeggen dat 1 van de 2 methodes voldoende is maar daar dachten onze oude bewoners absoluut niet zo over. Gelukkig heb ik hulp gehad van mijn handige moeder die wat stress bestendiger is dan ik. Ik ben vast niet de enige die zich vergist heeft in deze klus. Mijn trap ziet er nu fantastisch uit, ik wil hierbij dan ook mijn tips en tricks met jullie delen.
DIY


Zoals je op de foto's en video kunt zien zat onze trap onder de lijmresten en nietjes. We zijn als eerste begonnen met de nietjes eruit te trekken. Deze nietjes waren ontzettend oud, zaten vol roest en je trok ze al heel snel kapot. Een combinatie tang of zij kniptang is aan te raden. Met een zij kniptang trek je ze er iets makkelijker uit, maar een platte schroevendraaier is ook fijn om te gebruiken, hiermee kun je de nietjes omhoog krikken. Nadat we het grootste gedeelte van de nietjes eruit hadden getrokken, (Ja je leest het goed, door al die duizenden nietjes zie je er nog heel veel over het hoofd en zal je ze nog heel vaak tegen komen in dit proces) zijn we aan de lijm begonnen. Je weet natuurlijk niet wat voor soort lijm de oude bewoners gebruikt hebben: Dit kan op waterbasis of terpentine basis zijn. We hebben eerst wat huishoudmiddelen geprobeerd: Cola en zeepsop, 30 minuten laten intrekken en erna eraf schuren met een spons. De lijm was misschien voor 20% minder, maar het kost ontzettend veel tijd. Daarom hebben we besloten vloerlijmafbijt te kopen van het merk Alabastine. Insmeren, 30 minuten laten intrekken (Oftewel, koffiepauze) en erna de losgekomen lijm weg schrapen met een plamuurmes, ideaal! De trap was in 1 avond schoon. Het enige nadeel is dat het ontzettend chemisch ruikt. Ik raad dus aan even een raampje open te zetten zodra je het gaat gebruiken..

Nadat 90% van de lijm weg is, controleer je weer op nietjes. Dit is ontzettend belangrijk omdat je je trap nog moet schuren, wanneer je nog nietjes in je trap hebt zitten, kan dit je schuurapparaat ontzettend beschadigen. Ook kan de roest van je nietjes door je trap lak heen komen. Nadat je de laatste lijmresten hebt weg geschuurd, kun je gaten, kieren en beschadigde delen van de trap herstellen met wat plamuur of opvulmiddel. Ik heb een grote pot bij de Action gekocht die heel makkelijk is glad te schuren met een schuurpapiertje. Voordat je aan het leuke verf werk kunt beginnen, zul je eerst nog je trap moeten ontvetten met bv. St. Marc of Dasty, afwasmiddel kan ook. Nu begint het leuke werk, de trap verven. Je kunt natuurlijk niet de hele trap in 1x verven, je zult na elke geverfde trede er een over moeten slaan, zo kun je de trap tussen het werken door gewoon gebruiken. Zorg dat je je muren af plakt en neem een lak rollertje voor de trap. Ik koos voor een slijtvaste trap lak van Histor. Deze verf is ideaal omdat je deze verf kunt gebruiken zonder je trap eerst in de grondverf te zetten, dit scheelt in tijd. Ook is de verf slijt- en krasvast, het is makkelijk schoon te maken en behoudt z’n kleur. Ik heb de trap wel 4x moeten verven voor het gewenste resultaat, maar mijn trap was dan ook erg oneffen. Zorg ervoor dat je tussen elke verf beurt je tredes schoonveegt met een vegertje om stof te voorkomen in je verf. Achteraf gezien zou ik het zo weer overdoen ondanks het vele werk, het resultaat mag er zijn.


7 keer bekeken0 reacties