top of page

Trap renovatie - DIY – Tips & Tricks -

Bijgewerkt op: 24 feb. 2021

Is jouw trap ook verouderd en ben je op zoek naar nieuwe inspiratie? Ben jij ook een doe-het-zelver en ben je van plan je eigen trap te vernieuwen? Zonder er honderden euro's aan kwijt te zijn en toch een mooi resultaat te krijgen laat ik je zien hoe je zelf je trap renoveert in een paar stappen!


Vorig jaar zijn wij van een appartement naar een eengezinswoning verhuisd. Wat is het heerlijk om ineens zo veel meer ruimte te hebben voor jezelf, maar ook voor alle spullen die je tussentijds verzameld hebt. Wanneer je in een nieuwe woning terecht komt, zijn er altijd minpunten. Zo stond ook onze trap, of beter gezegd: Onze hele hal beneden, de trap en de overloop op het lijstje. De ruimte was ontzettend verouderd en zag er niet meer aantrekkelijk uit..


De muren waren bekleed met een verouderd vliesbehang en de trapbekleding zag er niet alleen muf uit, het rook ook muffig. Nou ben ik sowieso geen voorstander van trapbekleding, ik vind het persoonlijk niet meer van nu. Het mag dan lekker aanvoelen en geluiddempend zijn, maar eigenlijk vind ik het ontzettend onhygiënisch. Tegenwoordig heb je hele mooie trap bekledingen. Je hebt beton,- hout of zelfs een marmerlook voor op je trap. Verlichting is een extra luxe waar je voor kunt kiezen, dit kost natuurlijk wel wat. Ik vind het geen verloren geld wanneer het een koopwoning is en je van plan bent nog jaren in hetzelfde huis te wonen. Voor ons geldt dit niet, wij huren deze woning en zijn ook niet van plan hier te blijven wonen. Voor ons dan het meest logische de trap zelf aan te pakken en voor een leuk prijsje toch een mooie trap te realiseren: De originele trap opknappen en verven!Echter klinkt het makkelijker dan je in werkelijkheid denkt. Niet wetende wat er onder de trapbekleding zit, dus niet het besef dat er +/- 10.000 nietjes onder de trapbekleding vandaan komen die er één voor één uit getrokken moeten worden. Daarbij zat de trap ook nog eens onder een flinke laag oude lijmresten, de oude bewoners konden schijnbaar niet kiezen:) Gelukkig heb ik veel hulp gehad van mijn moeder die toch wel een stuk handiger en geduldiger is. Mijn trap ziet er nu fantastisch uit maar dit 'klusje' had veel voeten in de aarde. Toch is het zeker de moeite waard, vooral als ik zie hoe weinig het me werkelijk gekost heeft in vergelijking met een compleet nieuw beklede trap. Ik wil graag mijn tips & tricks met jullie delen!


DIY Traprenovatie


Wij hadden de pech dat de trap onder die nietjes en lijmresten zat. Dit hoeft dus niet voor elke trap zo te zijn. Mocht jij dit ook hebben, dan begin je als eerste met de nietjes eruit te trekken. Door de roest braken vrijwel alle nietjes waardoor dit bij ons een hels karwei werd. Een combinatie tang of zij kniptang is aan te raden. Met een zij kniptang trek je ze er iets makkelijker uit maar met een platte schroevendraaier kom je ook ver, hiermee kun je de nietjes omhoog krikken. Nadat je het grootste gedeelte van de nietjes eruit hebt getrokken, begin je de lijmresten te verwijderen. Wij hebben eerst wat huishoudmiddelen geprobeerd: Cola en zeepsop, 30 minuten laten intrekken en erna schuren met een spons. De lijm was misschien voor 20% minder, maar het kost ontzettend veel tijd. We besloten dan ook vloerlijmafbijt te kopen van het merk Alabastine. Insmeren, 30 minuten laten intrekken, oftewel koffiepauze! Na 30 min kun je de losgekomen lijm weg schrapen met een plamuurmes, ideaal! De trap was in 1 avond schoon. Ik raad je wel aan de deur open te zetten tijdens het gebruik ervan. Het ruikt nogal chemisch en je kunt er een beetje dizzy van worden.


Voor - Na foto van het verwijderen van nietjes/lijmresten


Nadat 90% van de lijm weg is, controleer je weer op nietjes. Dit is ontzettend belangrijk omdat je je trap nog moet schuren, wanneer je nog nietjes in je trap hebt zitten, kan dit je schuurapparaat beschadigen. Ook kan de roest van je nietjes door je trap lak heen komen. Nadat je de laatste lijmresten hebt weg geschuurd, kun je gaten, kieren en beschadigde delen van de trap herstellen met wat plamuur of opvulmiddel. Ik heb een grote pot bij de Action gekocht die heel makkelijk glad te schuren is. Na het schuren moet je de trap nog ontvetten met bv. St. Marc, Dasty of afwasmiddel. Nu begint het leuke werk, de trap verven. Je kunt natuurlijk niet de hele trap in 1x verven, je zult na elke geverfde trede één over moeten slaan, zo kun je de trap tussen het werken door gewoon gebruiken. Ik legde op de droge tredes een stukje schuurpapier neer zodat ik wist op welke trede ik kon staan. Zorg dat je je muren af plakt en neem een lak rollertje voor de trap.
Ik koos voor een witte, slijtvaste trap lak van Histor. Deze verf is ideaal omdat je deze verf kunt gebruiken zonder je trap eerst in de grondverf te zetten, dit scheelt in tijd. Ook is de verf slijt- en kras vast, het is makkelijk schoon te maken en behoudt z’n kleur. Ik heb de trap wel 4x moeten verven voor het gewenste resultaat, maar mijn trap was dan ook erg oneffen van kleur en werd wit. Zorg ervoor dat je tussen elke verf beurt je tredes schoonveegt om stof te voorkomen in je verf. Achteraf gezien zou ik het zo weer overdoen ondanks het vele werk, het resultaat mag er zijn! Wil jij nou nog meer weten over deze trap renovatie? Je kunt mij altijd contacteren via het contactformulier. Wil je je abonneren op mijn blogs? Meld je dan aan!
De links van de aangeschafte producten: Vulmiddel Action: https://www.action.com/nl-nl/p/spectrum-instant-vulmiddel-/ Vloerlijmafbijt Alabastine: https://www.alabastine.nl/product/super-vloerlijmafbijt/

Traplak Histor: https://www.histor.nl/histor-perfect-finish-lakken/traplak


Benodigheden:

- Schuurpapier

- Schuurapparaat

- Combinatie tang / Zij kniptang

- Platte schroevendraaier

- Plamuurmes

- Kwast voor vloerafbijtmiddel

- Kwast + lakroller voor de verf aan te brengen

- Verf bakje

- Handschoenen

- Ontvettingsmiddel
109 weergaven0 opmerkingen
bottom of page