Naast interieurontwerp heb ik altijd een grote interesse voor Henna Art gehad. Ik noem het ook wel een uit de hand gelopen hobby. Ik vind hier mijn rust, creativiteit en plezier in. Henna is sierlijk en decoratief, het wordt van oorsprong gebruikt bij speciale gelegenheden. Ik pas de authentieke, henna tradities toe, maar wel in een moderne vorm.

20180723_183341 (1).jpg
Henna art.jpg

Wat is henna?

Henna is een natuurlijke kleurstof, afkomstig van de gedroogde bladeren van de henna plant. Oorspronkelijk wordt de kleurstof gebruikt voor het verven van nagels, handpalmen en haar. Voor de Henna Art worden de bladeren vermalen tot een pasta waarmee je versieringen op de hand kunt maken. De natuurlijke pigmenten kleuren op de bovenste laag van de huid, waardoor er tijdelijk een oranje/bruine kleur ontstaat. Natuurlijke henna heeft een aantal uren nodig om de huid te kleuren. Hoe langer je de pasta erop laat zitten, hoe donkerder de kleurintensiteit van de versiering wordt. De kleurintensiteit verschilt per persoon, dit kan van lichtoranje tot donker mahonie zijn. Ook verschilt de kleurintensiteit bij verschillende lichaamsdelen. Zo kleurt de henna op je handen heel donker terwijl een versiering in de halsstreek nauwelijks opvalt.

Hoelang blijft henna zitten?
 

Henna blijft 1 tot 2,5 week mooi op de huid. Hier ligt het ook aan de plek waar je versiering zet. Wanneer je een versiering op je handen wilt, vervaagt dit natuurlijk veel sneller omdat je een paar keer dag je handen wast met zeep, op je arm is dit weer een ander verhaal. Om de levensduur van de versiering te optimaliseren is het belangrijk je huid goed te verzorgen. Het is goed om de huid één dag van te voren goed te scrubben, zodat alle dode huidcellen verdwenen zijn en de henna goed kan intrekken. Na het aanbrengen van de henna is het belangrijk de huid zo min mogelijk met zeep, chloor of andere schoonmaakmiddelen in contact te brengen. Wel moet de huid gehydrateerd blijven, het is dus van belang om je huid blijvend in te smeren met een olie of verzorgende crème.

Is henna gevaarlijk?

Het is belangrijk jezelf goed in te lezen voordat je henna zet. Ik maak mijn henna  100% natuurlijk van Jamila poeder en etherische oliën, dit is volkomen veilig en zelfs goed voor de huid. Ik krijg vaak de vraag of ik ook zwarte henna zet. Zwarte henna bestaat NIET. Je ziet het vaak in vakantiegebieden en festivals omdat het ‘trendy’ is (lijkt eerder op een tattoo) en langer blijft zitten. Hier worden allemaal chemische middelen aan toegevoegd om het zwart te maken. Je kunt er irritatie, blaren van krijgen en zelfs littekens aan overhouden. Ik heb dit zelf helaas ook eens meegemaakt toen ik er nog helemaal niks over wist. 100% natuurlijke henna is dus volkomen veilig. Ik gebruik lavendel olie wat extra soft is voor de huid en tevens bij kinderen en zwangere vrouwen veilig gebruikt kan worden. Mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte G6PD adviseer ik om geen gebruik te maken van henna. Hetzelfde geldt voor mensen die allergisch zijn voor tuinbonen en de stof naftaleen die voorkomt in mottenballen.

Liever zwarte versiering?

Wil je toch liever een donkere print, dan bestaat er Jagua gel. Jagua gel komt van de Jaguaboom en groeit in het regenwoud van Zuid-Amerika. Uit de vrucht wordt sap geperst wat gebruikt wordt voor Body Art. Jagua gel is dus géén henna, maar wel 100% veilig. Jagua gel geeft 2-4 weken een tijdelijke versiering. De versiering wordt na 12-24 uur heel donker van kleur waardoor het net een tattoo lijkt. Jagua gel is niet aan te raden bij mensen met fruit allergieën.